keskiviikko 22. helmikuuta 2017

sosetta ja sotkua

Pienten lasten ruokailu - varmasti se ajatuksia herättävin ja jopa kiistellyin aihepiiri. Miksi se sitten nostattaa niin paljon tunteita ja ajatuksia pintaan? Eikös se ole sama mitä tai milloin se lapsi syö, kunhan hän syö.

Pääpiirteittäin varmasti juuri näin, mutta tapoja ja mielipiteitä oikeasta ja siitä täydellisestä totuudesta (jota ei todellisuudessa ole edes olemassa) on niin monia kuin on äitejäkin. Ja ihmekös tuo, sillä sitä yhtä ja oikeaa tapaa ei ohjeisteta edes neuvolasta. Moni erityisesti ensimmäisen lapsen äiti varmasti miettii, miksi neuvolasta ei saanut tarkkaa ja yksiselitteistä ohjeistusta kiinteiden aloitukseen. Milloinka soseet kannattaisi aloittaa? Entä kuinka paljon sitä sosetta nyt tulisi antaa ja kuinka monesti päivässä? Mutta oletteko koskaan ajatelleet miksi? Ehkä ei olekaan olemassa vain yhtä ja oikeaa tapaa. On niin monenlaista lasta ja niin monta tapaa ruokkia lapsi. Neuvolan ohjeet on tarkoitettu suuntaa antaviksi ja ne on tehtykin juuri lapsen yksilöllisyys huomioiden. Ne kannustavat ajattelemaan ja pohtimaan itse, sillä kukapa muu olisi oman lapsen parempi tuntija kuin sinä -lapsen huoltaja.

Siinä missä toinen näkee lapsen kasvun kannalta soseiden aloittamisen neljän kuukauden kohdalla sopivaksi, voi toinen olla sitä mieltä, että haluaa täysimettää lasta kuuden kuukauden ikään saakka. Molemmissa on puolensa ja puolensapitäjänsä. Toinen ajattelee ehkä soseiden tuovan paremmat yöunet ja tasaisemman kasvun, kun toinen taas saattaa ajatella imetyksen ja äidinmaidon olevan yksinomaan riittävää ravintoa puoleen ikävuoteen saakka ja tuovan parhaimman suojan ja hyödyn vauvan vielä kehittyvälle ruoansulatuselimistölle.

Me aloiteltiin kiinteiden maistelu reilun 4kk ikäisenä. Ihan 1-2 teelusikallisen verran päivässä ja nyt kun pojalla on tullut viisi kuukautta täyteen niin poika syö noin pari teelusikallista päivässä jotain kasvis/lihasosetta ja iltapäivällä saman verran hedelmäsosetta. Tahti on ollut korkeintaan pari uutta makua/ruoka-ainetta per viikko, muuten yhä imetän poikaa. Mikään kiire meillä ei olisi kiinteitä ollut aloittaa, sillä poika kasvoi ämmän avulla hieman käyrän yläpuolella painonsa vuoksi. Hän on myös alusta asti osoittanut kiinnostunut syömistä kohtaan ja söisi varmasti isompiakin määriä kerralla, mutta koska poika on kasvanut hyvin olen halunnut vielä pitää äidinmaidon pääasiallisena ravintona. Me päädyimme tähän koska järkeilin, että tämä hitaasti pieninä määrinä toteutettu maistelu ei tekisi ongelmia imetyksen jatkumiselle ja jos kiinteät olisi aloitettu myöhemmin esim. 6kk kohdalla, olisi uusia ruoka-aineita lisättävä lapsen ruokavalioon paljon nopeammalla tahdilla ja puhuvathan nuo nyky suosituksetkin aikaisemman aloituksen puolesta mm. allergioiden synnyn kannalta. Nämähän ovat kuitenkin niitä suosituksia ja jokainen tekee miten parhaakseen näkee.

Viikon mittainen maitoaltistus hieman viivytti soseiden maistelun etenemistä, mutta tähän mennessä ollaan maisteltu:
 • perunaa
 • bataattia
 • porkkanaa
 • kesäkurpitsaa
 • kanaa
 • kaurapuuroa
 • päärynää
 • mangoa
 • luumua
 • kuningatarsosetta
Soseet teen pääasiassa itse, mutta jonkin verran olen antanut myös kaupan soseita lähinnä hedelmäsoseiden muodossa. Maistattamisen aloitin perunasta, vaikka tiedänkin että siitä ei välttämättä herkkävatsaisimpien kannata maistelua aloittaa. Olen vain joissakin asioissa kovin perinteisiin juurtunut - "koska aina on tehty näin". Aloitimme maistelut ihan teelusikan kärjellisestä ja seuraavana päivänä meni 1tl ja sitä seuravana kaksi. Ja koska perunasta ei ilmennyt mitään oireita, oli siihen seuraavaksi helppo yhdistää pieni määrä seuraavaa makua, pitäen kuitenkin annoskoon samana (2tl). Ensin otettiin ateriarytmiin aamupäiväsose ja sen jälkeen välipalasose. Eilen oli pojan viiskuukautisneuvola, jonka mittauksissa selvisi, että poika on taas kasvanut huimat 3cm pidemmäksi. Painoa oli tällä kertaa tullut hieman edelliskertaa vähemmän. Annoskokoja saa siis hieman suurentaa ja tänään otettiinkin kuvioihin myös aamupuuro.

Näin on meillä aloiteltu soseet. Mitenkäs siellä? Vai onko kiinteisiin siirrytty suoraan sormiruokaillen?

6 kommenttia:

 1. Kummallakin lapsella olen aloittanut kiinteät 4kk iässä ja liharuoat tuli mukaan 6kk iässä. Meillä lapset ei tykänneet kaupan liharuoista ja itse piti tehdä pieniä annoksia ruokia valmiiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvis- ja juuressoseita on helppo ja nopea tehdä itse pakkaseen, mutta lihasoseita saakin sitten enempi keitellä. Meidän pojille on maistunut onneksi molemmat niin kaupan soseet kuin omatekoiset ja nyt meneillä olevan muuttohässäkän vuoksi en olekaan vielä ehtinyt itse lihasoseita väsäämään.

   Poista
 2. Meillä neiti ylihuomenna 5kk ja soseet aloitettiin viime viikolla vaikka neuvolatäti sitä hieman ehkä vastustikin. Itse olen soseet tehny mutta hedelmäsoseet ostan varmasti kaupasta kun niitten aika on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neuvolan neuvotkin taitaa vaihdella työntekijän mukaan.. Näissä kun ei ole yhtä oikeaa tapaa :)

   Poista
 3. Meidän hoikkeliineille on pitänyt aloittaa soseet nelikuisina, Ellulle jo kolmikuisena kun painoi syntyessään alle kolme kiloa vaikka syntyi 42+0. Soseilla on aloitettu ja siirrytty sitten pikku hiljaa sormiruokailuun tai sen ja soseiden yhdistelmään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on ajatuksena yhdistää soseet ja sormiruokailu, kunhan poika oppii istumaan syöttötuolissa :)

   Poista